+420 602 335 885 Po - Čt: 8 - 16hod
Pá: 8 - 15hod
0 0
0

Do košíku zatím nebyly přidány žádné položky.

Proč se krmiva extrudují?

Extruze zvyšuje využitelnost živin a chutnost, usnadňuje dávkování a skladování krmiva. Díky vyšší stravitelnosti krmiva se snižuje krmná dávka. Například brambory, které jinak nejsou pro psy moc vhodné, jsou díky extruzi jednoduše stravitelné.

 

Proč se krmiva extrudují?
Jana Slováková Jana Slováková V neděli ne 28.02. 2021

Hlavní podstatou je využití vysoké teploty, tlaku a tření. Proces je rychlý, doba zahřívání je obvykle kratší než 1 minuta. Teplota použitá při extruzi se volí dle vstupního materiálu a pohybuje se mezi 100–190 °C.

Extruze je dnes jednou z nejpopulárnějších technologií využívanou k výrobě krmiv i potravin. Překvapivě se ale nejprve používala u železa již od roku 1797, u masa a těstovin se začala používat v polovině 19. století.

Zjednodušeně si můžete představit extrudér jako velký mlýnek na maso. Lze ho rozdělit na části plnící, míchací, samotná extruzní, tvarovací a dále se granule suší na požadovanou vlhkost do 10 %, aby se dobře skladovaly a nekazily se. Tvar a velikost granule ovlivňuje tvar otvoru (matrice), skrz který je hmota protlačována na nastavení nožů, které granule odřezávají. Vstupní suroviny se dle vlhkosti mohou zvlhčovat, aby se výsledná kašovitá hmota dobře extrudovala. Samotná přeměna hmoty je způsobena vysokou teplotou a tlakem, materiál se rozehřeje a nafukuje vzduchovými bublinami vznikající vodní páry.


Extruze způsobuje změny v mikrostruktuře škrobu a proteinu. To má vliv na vzhled, strukturu, chuť a stálost výsledného produktu. Zvýšení stravitelnosti zmazovatěním škrobu je důležité hlavně u obilovin a brambor, škrobové zrno změní svoji strukturu a je lépe využitelné během trávení. Při správně provedené extruzi nedochází k znehodnocení aminokyselin a výhodné je zvýšení stravitelnosti luštěnin.
Tuk má funkci lubrikantu, během rozpínání materiálu se tuk uvolňuje z buněk a stává se lépe přístupným pro trávení. Zničením enzymů rozkládající tuky jako jsou lipázy dochází k vyšší stabilitě a trvanlivosti tuků. Dochází také k likvidaci patogenních organismů, hub, plísní i bakterií Salmonella.

Podobné články

V srovnávači máte 0 produktů

Zobrazit porovnaní
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.