Vážení zákazníci, o Velikonočních svátcích v pátek 29.3. a v pondělí 1.4. budou všechny naše prodejny ZAVŘENÉ a nebude probíhat ani EXPEDICE OBJEDNÁVEK. Děkujeme za pochopení.
+420 602 335 885 Po - Čt: 8 - 16hod
Pá: 8 - 15hod
Nakupte ještě za 999 Kč
a máte dopravu zdarma.
0

Do košíku zatím nebyly přidány žádné položky.

PROSO - Velmi stará potravina

Výsledky výzkumů jsou velmi slibné, ukazují, že tato obilovina má velké schopnosti a rok co rok jsou objeveny nové klady prosa, především v oblasti lidské výživy. Více o této prastaré surovině se můžete dočíst v tomto článku.

PROSO - Velmi stará potravina
admin hlavní admin hlavní Ve středu 02.10. 2013

Proso je jedna z nejstarších potravin, kterou lidé objevili a je to pravděpodobně nejstarší obilovina, kterou lidé používali pro domácí využití. Proso bylo používáno pro výrobu chleba, jak je uvedeno již v Bibli. Proso bylo používáno v Africe a Indii jako základní potravina po tisíce let a bylo pěstováno dávno před rokem 2700 před Kristem jako převládající obilovina před příchodem dominantní rýže. Je také zdokumentováno, že proso bylo pěstováno okolo jezer ve Švýcarsku během doby kamenné.

Dnes je proso šestou nejdůležitější obilovinou na světě, živí se jím 1/3 světové populace a je významnou potravinou v zemích jako je severní Čína, Japonsko a různé části Ruska, Afriky, Indie a Egypta.
Proso je hlavní zemědělskou plodinou v mnoha zemích, zejména v Indii a Africe, kde tato plodina pokrývá více než 100 milionů akrů půdy a daří se mu i v horkých oblastech, kde se nedaří jiným obilovinám, jako jsou pšenice nebo rýže. Obyvatelé oblasti Hunza, kteří žijí v podhůří Himalájí a jsou známi pro svoje excelentní zdraví a dlouhověkost, užívají proso jako základ jejich jídel.

Proso je používáno v různých kulturách různým způsobem: Hunzuové ho používají jako cereálie do polévek nebo z něj pečou hutný celozrnný chléb nazývaný chapatti. V Indii, tenké placky, které se nazývají rota, jsou vyráběné z mouky z prosa. Ve Východní Evropě je proso používáno do ovesné kaše nebo kvašeno do nápojů a v Africe je používáno pro výrobu chleba a dětského jídla uji, řídké kaše podávané k snídani. V některých zemích je také používáno jako nádivka do kapustových rolek. 

Do USA bylo proso dovezeno roku 1875, pěstovalo se a konzumovalo stejně jako kukuřice, než zapadlo do neznáma. V současnosti je to velmi známá obilovina v USA a západních zemí používaná především jako krmivo pro ptáky a dobytek. Je to nedlouho, co se tato obilovina začala vracet i do stravy lidí a nyní je stále populárnější.

Proso se nyní pěstuje na 200 000 akrech půdy v Coloredu, Severní Dakotě a Nebrasce, ale většina úrody je stále používána jako krmivo pro skot, drůbež a ptáky. Je pozoruhodné, že navzdory tomu, že se jedná o prastarou obilovinu, je její význam především v období růstu nesmírně nevyužitý.

Výsledky výzkumů jsou velmi slibné, ukazují, že tato obilovina má velké schopnosti a rok co rok jsou objeveny nové klady prosa, především v oblasti lidské výživy.


Rostliny prosa jsou trsnaté nebo výběžkaté, či s oddenky nebo poléhavé.
Stébla dorůstají výšek zpravidla 20-400 cm. Čepele listů jsou převážně ploché, vzácněji štětinovité nebo s nepravými řapíky. Na vnější straně bázie čepele listu se nachází jazýček, který je někdy nahrazen věnečkem chlupů. Květy jsou v kláscích, které tvoří latu, která je stažená či volná, vzácně klásky uspořádány do hroznu. Klásky jsou zpředu dozadu zmáčknuté, vícekvěté, zpravidla dvoukvěté, vzácně trojkvěté, ale spodní květ (vzácně dva květy) je sterilní či samčí. Na bázi klásku jsou dvě plevy, které jsou většinou nestejné, většinou bez osin, vzácně krátce osinaté. Pluchy jsou zpravidla bez osin, vzácně s krátkou osinou. Plušky jsou bez osin, dvoužilné.

Z jedné strany vypadá zrnko prosa jako kulička, z druhé strany je v této kuličce malá dírka. To dává semínkům vzhled velmi podobný malým žlutým korálkům. Proso je unikátní velice krátkou vegetační dobou. Proso je schopné vyrůst od semínka, až po dospělou, ke sklizni připravenou rostlinu za méně než 65 dní. To je velmi důležité pro oblasti, kde je hodně lidí na malé ploše.

Proso roste dobře i na málo obdělávaných a suchých půdách a nevadí mu horká období s krátkými intenzivními dešti nebo chladné podnebí s prudkým létem. Rostliny potřebují dobré odvodnění a mají malý požadavek na vlhkost a dobře rostou i v podmáčených oblastech.

Proso je velmi výživné, neobsahuje lepek a stejně jako pohanka nebo merlík, nevytváří v těle kyseliny a je velmi snadno stravitelné. Vlastně je to nejvíce stravitelná obilovina a nejsou na ni známi alergické reakce. Je to obilovina, které pomáhá zahřívat tělo v deštivých nebo studených období.

Proso je chutné, mírně nasládlé s lehkou oříškovou chutí a obsahuje značné množství prospěšných živin. Obsahuje 15% bílkovin, velké množství vlákniny, komplex vitaminu B jako je niacin, thiamin a riboflavin, esenciální mastné kyseliny metionin, lecitin a vitamin E. Obsahuje zvlášť velké množství železa, hořčíku, fosforu a draslíku.

V poslední době se začalo používat i do krmiv pro psy, kde má velký potenciál. Díky tomu, že je vysoce stravitelné a výživné se hodí do krmiv daleko více než konvenční obiloviny typu rýže, pšenice nebo kukuřice. Na druhou stranu je díky nízkému glykemickému indexu a vytvářením zásad v organismu daleko vhodnější než brambory používané do řady receptur bez obilovin.

 

Martin Pučálka

 

Nechte se inspirovat článkem a dopřejte svému mazličkovi

Podobné články

V srovnávači máte 0 produktů

Zobrazit porovnaní