Jak vybrat kvalitní krmivo pro kočky? 2. část
Kvalitní krmivo musíme vybírat dle několika faktorů, v minulém článku jsme se podívali na bílkoviny a sacharidy. Tentokrát si přiblížíme problematiku tuků a vlákniny v krmivech pro kočky.
Hlavním zdrojem energie pro kočky jsou bílkoviny a tuky. Obecně jsou tuky pro kočky dobře stravitelné – až z 90 %. Tuky úzce souvisí s chutností krmiva, krmiva s vysokým obsahem živočišných tuků bývají dobře přijímána. Naopak krmiva s nižším obsahem tuků nebo s tuky rostlinnými kočkám tolik nechutnají.
Pro správnou výživu je důležitý obsah některých mastných kyselin jako je například kyselina arachidonová, kterou lze získat pouze z živočišných tuků. Trávení tuků je složitý a zdlouhavý proces, když kočka špatně tráví tuky, může dojít k plynatosti i průjmům. Obecně ale kočky dobře snášejí i vyšší podíl tuku v krmné dávce.
Tuky můžeme kočkám přidávat také zvlášť ve formě olejů. Můžete si vybrat ze živočišných (lososový, z tresčích jater) nebo rostlinných (lněný, z konopných semen, ostropestřcový, z rýžových klíčků a další). Oleji můžete jednoduše ochutit krmivo a zvýšit podíl protizánětlivých omega 3 mastných kyselin ve stravě.
Pro kočky je vláknina nestravitelná složka potravy, její obsah by neměl být více než 5 %. Savci nemají schopnost vlákninu rozkládat, dělá to za ně mikroflóra ve střevě. Kočka je ovšem masožravcem, tím pádem má tuto mikroflóru minimálně vyvinutou. Vlákninu lze rozdělit do dvou skupin – na rozpustnou a nerozpustnou.
V tenkém střevě rozpustná vláknina nabobtná do formy želé, které zpomaluje trávení a omezuje vstřebávání živin. Tím pádem je potrava déle přístupná trávicím enzymům. Rozpustná vláknina pomáhá zvyšovat výskyt žádaných mikroorganismů jako jsou Lactobacilli a Bifidobacter, naopak působí preventivně proti množení patogenních bakterií jako například Clostridium a Escherichia coli.
Nerozpustná vláknina zvyšuje objem výkalů, napomáhá promíchávání potravy a zrychluje průchod potravy tenkým střevem. Pomáhá čistit střeva od chlupů a podobně. Při vysokém podílu této vlákniny může docházet k zácpám.
Zdravá střevní mikroflóra pomáhá nejen správnému trávení, ale má také důležitou roli v imunitním systému. Vláknina je tedy důležité prebiotikum, napomáhá rozvoji správné mikroflóry střeva. Neznámější a nejčastěji používané prebiotika jsou fruktooligosacharidy, mannanoligosacharidy, inulin a jiné polysacharidy.
Probiotika jsou samotné bakterie, které mají pozitivní vliv na trávicí ústrojí. Nejčastěji se do potravy přidávají Enterococci, Lactobacilli, a Bifidobacteria. Střevní mikroflóru můžeme podpořit přidáváním kvasnic do krmiva.
Ing. Jana Zikušková